Choď na obsah Choď na menu

 

POSTOJ SLOVÁKOV K SNP

 

V týchto dňoch si pripomíname 73. výročie Slovenského národného povstania. V tejto súvislosti má zaujala informácia, ktorú priniesli niektoré médiá. Podľa prieskumu, ktorý sa konal v gescii Inštitútu pre verejné otázky, je na Slovenské národné povstanie hrdých až 85% Slovákov. V čom spočívajú možné príčiny tohto veľmi pozitívneho výsledku?

 

85% Slovákov je hrdých na Slovenské národné povstanie. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky. (TU)

Je to veľmi dobrá správa. Nemám prehľad o tom,  ako dopadli podobné prieskumy v minulých rokoch. Ale myslím si, že došlo k nárastu kladných postojov k tejto z hľadiska zápasov Slovákov za slobodu a demokraciu asi najvýznamnejšej historickej udalosti.

A treba vyzdvihnúť ešte jeden fakt: na Povstanie nie je hrdá len najstaršia generácia, ktorá hrôzy vojny prežila osobne, alebo generácia narodená po vojne. Tá zase musela čeliť komunistickým deformáciam ídeí Povstania a krádeží zásluh oň. Je pozitívne, že kladný postoj k SNP zaujíma  aj väčsina mladých ľudí. Ako ukazuje spoínaný prieskum, názory Kotlebovcov na “slovenský tisovský štát” zdieľa len desatina respondentov prieskumu.

V čom tkvie tento jednoznačne priaznivý trend?

V prvom rade je to meniaci sa postoj verejnosti v rámci  celospoločenskej diskusie k otázkam našej histórie, jej postoj k extrémizmu, rasizmu, prejavom nenávisti a intolerancie. Tieto názory potvrdzujú aj výsledky iného prieskumu verejnej mienky,  ktorý uskutočnil v júli tohto roku inštitút pre verejné otázky. Až 71% opýtaných má  strach zo šírenia extrémizmu, rasizmu, intolerancie a nenávisti. 

Relevantne významný podiel zohrávajú médiá: predovšetkým RTVS, ktorá permanentne a pravidelne vo svojom spravodajstve, publicistike, diskusných reláciach a dokumentárnych prprogramoch vedecky fundovane a divácky zrozumiteľne zobrazuje jednotlivé úseky hístórie Slovenska . v podpbnom trende poskytujú informácie aj printové médiá ako SME, Denník N, Pravda, Trend a ďalšie. V tomto ohľade sa zmenil aj postoj komerčných televízií k prezentovaniu udalostí z našej histórie prostredníctvom spravodajstva, ale tiež populárnovedeckých relácií.

Je tiež pravdepodobné, že aj napriek negatívnemu vývoju nášho školstva, významnýmn zdrojom kladného vzťahu k SNP môže byť spôsob jeho prezentácie a interpretácie vo vzdelávacom procese. Je to zásluha predovšetkým učiteľov. Nielen starší pedagógovia dokážu objektívnymi informáciami a historickými faktami sprostredkovať žiakom udalosti rokov 1938 - 1945. Aj mladší učitelia si dokážu najmä svojimi zručnosťami vo využívaní moderných informačných technológií pripraviť k takýmto témam dostatočné množstvo objektívnyh podkladov a informácií. A možno v ostatnom čase tu významnú úlohu zohráva aj možnosť historických exkurzí do miest bývalých koncentračných táborov.

V neposlednom rade priaznivý  vývoj názorov obyvateľov Slovenska k svojej nedávnej histórii môže byť aj všeobecný konsesus politickej reprezentácie Slovenskej republiky k Povstaniu a jej participovanie na oslavách tejto udalosti. (Pravda s výnimkou ĽSNS, ktorá však k reprezentácii slovenskej politickej scény nepatrí.)

A to sú v dnešných časoch len samé  výnimočné priaznivé  správy.

Ján Cangár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 347233
Mesiac: 5336
Deň: 208