Choď na obsah Choď na menu

MOJI RÓMOVIA

 

00004moji-romovia.jpg

 

 

Prečo Moji Rómovia ?

Rubrika Moji Rómovia je venovaná nielRómom, ale menšinám vôbec. Problematike rómskej národnostnej menšiny sa venujem sústavne a intenzívne od roku 1993. A tak jej obsah hovorí o tom, ako Menšiny vôbec a Rómov zvlášť  vnímal a čo som pre nich chcel urobiť. To, čo sa mi podarilo urobiť, chcem ponúknuť aj širokej verejnosti.

Rubriku Moji Rómovia venujem môjmu najlepšiemu priateľovi Viliamovi Zemanovi (1944-2017)  

 

 

img_3048.jpg

 

000021vzdelavanie-romov-logo.jpeg

 

00006romovia-a-ti-ostatni.jpg

 

ĽUDIA Z RODINY RÓMOV

 

MÔJ PRIATEĽ VILO

OBRAZ R'OMOV V MÉDIÁCH

MONITORY MEMO 98

 

 

 

Rubriky

VZDELÁVANIE RÓMOV

Príspevkov: 13

RÓMOVIA A TÍ OSTATNÍ

Príspevkov: 27

DEJINY RÓMOV

Príspevkov: 2

NEŠŤASTNÁ ROINA

31. 1. 2020 MOJI RÓMOVIA | Komentáre: 0

img_2514.jpg

MÔJ PRIATEĽ VILO (ZEMAN)

6. 8. 2018 MOJI RÓMOVIA | Komentáre: 0

 

 

Rómovia a vzdelanie.

2. 10. 2017 MOJI RÓMOVIA | Komentáre: 0

 

V súvislosti so zamýšľanou u reformou vzdelávania v Slovenskej republike  sa, dúfam, nezabudne ani na Rómov.. Nejde tak ani o ich začlenenie do systému, ako najmä o analyzovanie a akceptovanie niektorých špecifík, s ktorými deti Rómov vstupujú do školského prostredia najmä z osád. Tu chcem výrazne podtrhnúť problém jazykovej bariéry týchto detí. Bez odbúrania problémov komunikácie rómskych žiakov po vstupe do školského prostredia akékoľvek snahy budú neúčinné. Preto sa rómsky jazyk musí stať najmä v predškolskej výchove a v primárnom vzdelávaní nevyhnutnou súčasťou ale aj metódou rozvoja komunikácie týchto detí a primárnou pomôckou adaptácie na školu a triedu.

V tejto súvislosti prinášam svoj prvý príspevok z mnohých, ktoré sú venované problematike výchove a vzdelávania rómskych žiakov. Keďže som sa Rómom venoval viac ako dvadsať rokov, moje skúsenosti jednoznačne potvrdzujú to, čo som o rómskom jazyku uviedol vyššie.  

Kontakt

Štatistiky

Online: 3
Celkom: 340632
Mesiac: 4647
Deň: 188