Choď na obsah Choď na menu

img_2514.jpg

„Pravdepodobne z rómskej komunity z Vranova nad Topľou na mňa cez messenger naliehali, aby som zdieľal toto video, lebo je to pre nich, cit.: "veľmi dôležité". Tak som si ho pozrel. Je to amatérsky film, so všetkým, čo k tomu patrí. :-) Pokiaľ si ho pozriete aj vy, nehodnoťte prosím jeho umelecké kvality. Ten film je zaujímavý pre niečo úplne iné, čo si možno jeho tvorcovia ani neuvedomovali a preto ho aj zdieľam:

 

1. Video je o tom, ako Rómovia vnímajú samých seba, svoje prostredie a svoju komunitu, v ktorej vyrastajú.

2. Je evidentné, že mladí tvorcovia videa sú si vedomí, že aj medzi nimi je niečo zle. V rodine, komunite. Je to v rozpore s názorom, že Rómom ich životný štýl vlastne vyhovuje a že si neuvedomujú tie "zlá", ktoré na nich vidíme my. 

3. Všetci účastníci videa sú mladí ľudia, čo je zvlášť potešiteľné. Dáva to ako keby nádej, že aj zapojením sa do takéhoto projektu, hoci insitného a amatérskeho - čo v tomto prípade vôbec nie je podstatné, chcú dať najavo potrebu zmeny, resp. svoj nesúhlas so status quo v ich komunite. 

4. Poopravuje to aj názor niektorých z nás, že generácie Rómov po r. 1989, sú "stratené" keďže v novom zriadení  sa prehlbovala ich izolácia od väčšinovej populácie. 

5. Vo videu nenájdete náreky o tom, že im nikto nič (štát) nedá a pod. Samozrejme, nenájdete v ňom žiadne riešenia. Musím však skonštatovať, že toto je možno začiatok toho, ako sa "učiť chytať ryby a nie čakať, kedy ich niekto prinesie". Ako kresťania sme povinní "učiť chytať ryby" tých, ktorí to nevedia, ale chcú! Tak vnímajte aj toto video a preto som aj vyhovel Rómom z Vranova a zdieľam ho. Aj najdlhšia cesta sa začínam prvým krokom. Pre niekoho je toto možno prvý krok.

*  JAN BARANEK, 29.1.2020

img_2512.jpg

 

Ten film je neuveriteľne pravdivý. Vo svojej podstate vypovedá o tom, že mnoho Rómov, možno väčšina, si uvedomuje, že je treba zmeniť niečo v nich samých. Vo svojej práci som spoznal veľa Rómov, ktorí zmeniť svoj život dokázali. Preto si myslím, že zmeniť svoj život dokážu aj tí ďalší.

*   JÁN CANGÁR,31.1.2020

 

 

Nešťastná Rodina (rómsky film 2019)

 

Kontakt

Štatistiky

Online: 3
Celkom: 347056
Mesiac: 5319
Deň: 194