Choď na obsah Choď na menu

KONTAKTY

 

Dôsledne preverujte všetky kontakty, priateľov a skupín, s ktorými chcete komunikovať. Nie je cieľom mať čo najviac priateľov: čím viac kontaktov, priateľov a skupín, tým väčšie riziko zneužitia vašich údajov a informácií.

  1. Kontakty – okruh priateľov, skupiny

 

Po založení účtu na sociálnej sieti a vytvorený profilu si môžete kreovať okruh Vašich potenciálnych priateľov resp. záujemcov.

 

Pri tvorbe okruhu priateľov existujú dva spôsoby:

1. Ako majiteľ účtu vyhľadávate osoby na základe určitých kritérií,

2. Na základe Vášho profilu sa Vám ponúknu za priateľov iní ľudia.

V oboch prípadoch buďte opatrní a obozretní.

 

Najprv si podrobne preštudujte všetky dostupné informácie o človeku, ktorého oslovíte za priateľa, resp. ktorý sa Vám za priateľa ponúkne:

  • Pozrite si jeho profil.
  • Zistíte odkedy ma založený účet na sociálnej sieti.
  • Ak je to osoba verejne známa (poznáte ju buď osobne, z verejného, kultúrneho, športového alebo iného života), pravdepodobne môžete takejto osobe dôverovať.
  • Preverte si, kto patrí do okruhu priateľov danej osoby. Ak sú to ľudia, ktorí patria do okruhu aj Vašich priateľov, môžete takejto osobe dôverovať.
  • Prezrite si históriu statusov tejto osoby. Z nej sa dozviete viac o záujmoch, názoroch, úrovni komunikácie takejto osoby.

 

Častokrát sa stáva, že sa vám objaví notifikácia, že záujem o priateľstvo s Vami ma iná osoba.

 

Keď si kliknete na jej účet, a zistíte, že konto bolo založené pred pár dňami alebo týždňami, že v profile nemá uvedené absolútne nič (alebo veľmi málo), že nemá zverejnené takmer žiadne statusy, alebo že jediná činnosť v rámci statusov je prezentácia vlastnej profilovej fotografie, môže ísť o falošnú identitu. A aj keď takýto človek má zaradených medzi priateľmi veľa ľudí z okruhu Vašich priateľov, radšej takéhoto človeka medzi priateľov nezaraďujte, resp. si ho pred akceptovaním pozvánky na priateľstvo inak overte.

 

Ďalej sa môže stať, že uchádzač o priateľstvo má vo svojom profile uvedených veľmi veľa podrobných údajov. Napríklad presné adresy zamestnávateľských organizácií. V takomto prípade, pokiaľ sú takéto adresy verejne dostupné, je možné si ich overiť prostredníctvom Google. Môže sa stať, že daná osoba uvedie, že ako lekár je zamestnancom nejakého zdravotníckeho zariadenia. Prostredníctvom Google sa dá zistiť či daný lekár naozaj v uvádzanom zariadení pracuje.

 

Stalo sa tiež napríklad, že na Facebooku bol aktívny človek, ktorého konto znelo na meno významného politika, bola tam uvedená jeho emailová adresa, nielen jeho profilová fotografia, ale rôzne iné osobné fotografie, aj ďalšie údaje, ktoré zneli veľmi dôveryhodne. Podozrivé na tomto profile a na tomto účte bolo to, že na svojom statuse daná osoba propagovala webovú stránku, v rámci ktorej mal byť záujemca resp. čitateľ tohto statusu zapojený do nejakej súťaže, prostredníctvom ktorej mohol vraj vyhrať nemalé sumy eur. Podmienkou však bolo zaregistrovať sa na danej webovej adrese a zaplatiť registračný poplatok.

 

Z takýchto statusov sa dá jednoznačne identifikovať, že sa jedna o falošný status resp. ukradnutú identitu, pretože je nepravdepodobné, že by vyššie uvedené webové stránky propagoval daný politik. Okrem toho bolo tiež podozrivé, že podmienkou zapojenia do súťaže o peniaze bolo zaplatenie registračného poplatku. Takéto falošné profily je možné nahlásiť ako podozrivé administrátorovi sociálnej siete.

 

 

 

 

Kontakt

Štatistiky

Online: 3
Celkom: 346049
Mesiac: 5276
Deň: 220