Choď na obsah Choď na menu

 

AUDIOKNIHY

 

Venovať sa počúvaniu audiokníh ma donútil môj zdravotný hendikep, keď nedokážem čítať tlačené texty v knihách, časopisoch a novinách a pri písaní textov pomocou klávesnice počítača nie som schopný písať bez preklepov.

 

Obrovským pomocníkom sú pre mňa súčasne informačné technológie, resp. ich produkty. Počítač, iPhone, aj iPad mi umožňujú čítať texty rôznych formátov. A písať texty môžem pomocou funkcie diktovania. eďže som rád a vášnivo čítal, zrakové limity boli pre mňa katastrofou. A podstate ešte aj sú, pretože som nestihol prečítať všetky knihy z mojej knižnice. Pretosom rád, že sa objavili audioknihy. Najprv som si pomáhal výpožičkami Slovenskej knižnice pre slabozrakých a nevidiacich, ktorá má celkom slušne vybavenú audioknižnicu. Teraz sú na trhu už aj audioknihy komerčných vydavateľov.

Treba však povedať, že audioknihy nedokážu tlačené knihy úplne nahradiť. Chýba mi osobný pocitový kontakt s knihou, s tlačeným textom, šušťaním papiera. A som ochudobnený o vlastné bezprostredné zrakovo pociťované vnímanie teąxtu. Audiokniha je založená na sluchovom vneme, počúvaní. A obsah je sprostredkovaný niekym iným. Na druhej strane ma obohacuje nielen obsah, ale aj interpretácia resp. interpretačná úroveň prednesu a kreativita interpretov. Ako problém však vidím to, že počet titulov audiokníh je ešte dosť obmedzený. Záujem čitateľskej verejnosti je orientovaný viac na komerciu. Na trhu audiokníh mi chýbajú tituly odbornej literatúry – histórie, jazykovedy, filozofie, politiky (najmä súčasnej). Tie som vašak našiel v spomínanej  knižnici v Levoči, odkiaľ je možné sťahovať si audioknihy vo formáte mp3. A na moje prekvapenie som veľ dobrých titulov audiokníh našiel na stránkach YouTube. Sú vynikajúco interpretované. Stačí zadať do vyhľadávača eutora alebo názov knihy. Riešením sú tiež kníihy v PDF formáte. Tu je však problém pre slabozrakých čitateľov. Čítanie niektorých písaných textov v počítači resp. v tablete je možňé, ak text označím a zapnem funkciu „rozprávať“. Bohužiaľ ešte nie je možné všetko takto čítať, najmä nie PDF formáty. Privítal by som technické, resp. softwarové vyriešenie tohto problému hapríklad kompetentným tlačidlom „čítať text“. 

 

 

Kontakt

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 342299
Mesiac: 4574
Deň: 207