Choď na obsah Choď na menu

Peniaze ako ekvivalent nezávislosti.

 

Ak chce byť človek slobodný, musí byť aj nezávislý. Tomto kontexte musíme pojem peniaze chápať ako metaforu pre nezávislosť.  Nezávislý však znamená akceptovať určité obmedzenia, pravidlá, morálne zásady a princípy spoločenského života. Na druhej strane slobodný človek sa nezmieri s diktátom jednotlivca alebo skupiny ľudí. Nepodlieha problematickým obmedzeniam alebo pravidlám, ktoré sa priečia humanitným princípom a zásadám života. Slobodný človek je slobodný preto, lebo je nezávislý na politickom systéme, v ktorom žije a v ktorom tvorí. Nezávislosť je podmienkou slobodného života a slobodnej tvorby. Slobodný človek je však do určitej miery závislý od ekonomiky,  aj na sociálnom systéme. Ak chce byť slobodný, nesmie byť závislý od financií, od ekonomickej úrovne svojho života, ani od sociálneho statusu. Podmienkou slobodného života však nie je chudoba človeka. Aby bol človek osobne slobodný, jeho ekonomické postavenie by mu malo poskytnôť slobodu naplno sa realizovať. Finančná nezávislosť človeka znamená tiež jeho nezávislosť na hmotných statkoch. K životu potrebuje len to, čo je pre život nevyhnutné. Ale čo je nevyhnutné, nemôže byť nadiktované zhora, nemôže to byť vnútené politickým systémom. Individuálne potreby jednotlivca musia   byť založené na dobrovoľnom a slobodnom rozhodnutí človeka. 

 

Miera nezávislosti

Človek, ktorý chce byť slobodný a ekonomicky nezávislý, stojí mnohokrát pred voľbou medzi mierou závislosti na forme zamestnania a absolútnou ekonomickou nezávislosťou. Je problematické byť nezávislý, ak sú dané limity pre obsah a spôsob práce, hierarchická štruktúra pracovných vzťahov a ekonomické limity ohodnotenia práce. Človek ma však vždy možnosť voľby. Môže si zvoliť systém života, ktorý mu umožní naplno sa realizovať a optimálne nastaviť slušnú úroveň  života. Na takéto riešenie je potrebné mať osobnú odvahu a guráž.

Ľudia, ktorí zostanú v systéme závislej práce, musia veľmi kreatívne pristúpiť k akceptovaniu obmedzení. NTie by nemali  brániť slobodnému mysleniu a potláčať tvorivosť. 

Preto nevyhnutnou podmienkou nezávislosti je tvorivá činnosť. A tak, aby bol človek nezávislí, musí tvoriť.

 

Ján Cangár

 

Kontakt

Štatistiky

Online: 6
Celkom: 346194
Mesiac: 5363
Deň: 269