Choď na obsah Choď na menu

 

TOSKÁNSKO

14. – 21. jún 2009

14.6.2009: Bratislava - Pisa –Florencia (Vlak), hotel Pendini Via Degli Strozzi

15. júna 2009: Florencia sever: Dóm, Danteho dom, Baptistérium, bazilika san Lorenzo, palác Medici, Bazilika san Marco, Piazza di Santa Maria

16. júna 2009: Florencia  juh: Galéria Uffizi, Palác Vecchio, bazilika Santa Croce, most Vecchio,  Palazzio Pitti

17. júna 2009: Florencia – Fiesole centrum Etruskov, autobusová prehliadka mesta

18. júna 2009: Florencia-Prato - Dóm, vila medici. Pistoia - Dóm – oltár sv. Jakuba, Lucca - katedrála san ,  Michelle in Foro, Carrara – lom, jaskyňa

19. júna 2009: Florencia – Livorno -  Porto Vecchio a Porto Nuovo, pevnosť Fortezza Vecchia, pláž pri Stredozemnom mori severne od Livorna

20. júna 2009: Pisa –šikmá veža, Piazza dei Miracoli, kostol, baptistérium, dóm, Piazza Garibaldi Universitá di Pisa,

21.6.2009: Pisa . Bratislava

 

Prvýkrát sme sa rozhodli ísť do Toskánska v roku 2009. Pripravili sme si plán cesty, vybavili i letenky, ubytovanie, rezervovali auto a dopredu sme si rezervovali lístky do galérie Uffizi.

keďže Toskánsko je región s obrovským množstvom kultúrnych a historických pamiatok a prírodných kras, rozhodli sme sa absolvovať trasu severným Toskánskom.

14. júna 2009 sme prileteli do Pisy. Odtiaľ sme sa presunuli vlakom do Florencie. Tá sa stala našim domovským mestom. Odtiaľ sme potom vyrážali autom buď smerom na sever alebo na západ.

Keďže priateľ z manželskej dvojice bol vášnivý obdivovateľ technických pamiatok, do plánu výletov sme zahrnuli aj mesto Carera, známe svojím lomom, v  ktorom sa ťaží povestný mramor. Návšteva tohto mestečka, najmä však exkurzia do vnútra hory, kde sa Ťažil a rezal mramor, stála skutočne zato. Vyviezli nás mikrobusom do vnútra hory. Tam sme absolvovali veľmi podrobný výklad o tom, akým spôsobom sa mramor Carrare ťažil v stredoveku, v časoch Michelangela, akým spôsobom sa doluje a spracováva dnes. Túto destináciu je treba pri ceste po Toskánsku navštíviť.

 

Cestou do kanady sme sa zastavili vo viacerých mestečkách, ako Prato, Pistola, Lucca. V každom tomto mestečku sú zaujímavé stredoveké pamiatky gotiky, renesancie alebo neskorších období. Sú to čarovné miesta vhodné na exkurziu.

Jeden deň sme venovali ceste na juhozápad. Dostali sme sa až do mesta Livorno, kde sme absolvovali veľmi zaujímavú prehliadku opevnenie mesta na motorovom člne. Potom sme sa pustili po pobreží smerom na sever. Keďže bolo teplo, zastavili sme sa aj na jednej mnohých pláži a okúsili vodu tamojšieho mora.

Najviac času sme venovali Florencii. Keďže sme bývali takmer v centre resp. strede starého mesta, nemali sme to ďaleko ani k duomo, ani na druhú stranu ku galérii Uffizi.

 Florencia je to naozajstný Klenot svetovej histórie, kultúry, architektúry, sochárstva maliarstva. Návšteve pamiatok Florencie sme venovali podstate až 3 dni, pretože jednotlivé pamiatky, múzeá a paláce vyžadujú čas na to, aby ich človek mohol ako tak spoznať.

Palác Uffizi je svetoznáma galéria. Ak ju chce človek navštíviť, je vhodné dopredu si cez internet vstupenky. Tak sme to urobili aj my. Ku galérii sme prišli hneď ráno, napriek tomu tam bola neskutočný rad na vstupenky. My sme prišli k okienku, ukázali rezervačný list, obdŕžali vstupenky a vošli do galérie. Jej prehliadka je úžasným kultúrnym zážitkom. Človeku až mráz behá po chrbte, keď vidí to množstvo obrazov, nástenných malieb, sôch a ďalších majstrovských výtvorov ľudského ducha. A uvedomovali sme si, že všetky tie mená sochárov a maliarov, o ktorých sme sa učil, sú prítomné svojimi dielami a že my ich môžeme vidieť na vlastné oči, či takmer sa ich dotýkať.

Navštívili sme aj miestečko Fiesole, známe ako centrum Etruskov. Nakoniec sme sa predposledný deň presunuli do Pisy. Keďže bola sobota, samotným mestom sme boli dosť sklamaní. Pôsobilo veľmi ospalo a vyľudnené, možno aj tým, že bolo veľmi teplo.

Absolvovali sme prehliadku najznámejších pamiatok – šikmej veže, katedrály, baptistéria a viacerých múzeí. Na samotnej veži som nebol, na rozdiel od našich priateľov, nakoľko bolo treba vystáť veľký rad na lístky a výstup a zostup po schodoch nebol pre mňa bezpečný.

V nedeľu sme z Pisy odvetili domov do Bratislavy.

Keďže sme nestihli navštíviť juh Toskánska, najmä Sienu, Volteru, Assisi, Arezzo, oblasť známych viníc Chianti a ďalšie mestá a mestečká, sľúbili sme si, že sa do Toskánska ešte vrátime.

A tak sa aj stalo v roku 2015. Ale o tom zase nabudúce.

 

 

 

Kontakt

Štatistiky

Online: 3
Celkom: 342217
Mesiac: 4573
Deň: 169