Choď na obsah Choď na menu

Tvorenie ako žitie 

Moje motto vzniklo už dávno, niekedy v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Už ani neviem ako. Zrejme to súvisí s tým, ako som žil, aké problémy som mal, aké limity som musel znášať. Vtedy som si uvedomoval, že aj napriek nepriazni systému, aj mnohých ľudí, nemôžem rezignovať. Vedel som, že musím niečo robiť za každú cenu. Neprekážala mi ani žiadna, ani manuálna práca, kedy som mal aspoň čas na seba, na vzdelávanie. A nedehonestovali ma ani  dalšie profesie. Obdobie, keď som bol zamestnaný ako účtovník v antikvariáte, pokladám sa jedno z najhodnotnejších z hľadiska môjho odborného rastu. Tu som sa dostal  aj k vtedy zakázaným knihám,  katalogizoval som starú historickú spisbu a zoznámil som sa so svetom hudobnej literatúry. To bola moja tvorba. Vnímall som ju ako prostriedok na prežitie. V tomto kontexte tvorbu chápem aj ako formu prežívania. Mnohokrát to znamená aj boj o život. Veľa ľudí musí byť veľmi aktívnych, aby prežili krízy, menšie katastrofy aj veľké pohromy.

 

Tvorba a intelekt 

Určitým predpokladom aktívneho života a aktívnej tvorby je intelektuálny potenciál človeka. Byť úspešný vo vytváraní artefaktov a produktov predpokladá aj určitý intelektuálny potenciál. Ten sa dá získať len vlastným vzdelávaním. Aktívna tvorba znamená aj aktívne vzdelávanie. Ergo tvoriť znamená aj vzdelávať sa. Vzdelávanie poskytuje pre človeka Výzbroj, aby bol úspešný, aby sa realizoval vo svete a pre svet ľudí. 

 

Tvorba ako zdroj života

Všetko, čo človek vytvorí, mu umožňuje žiť aktívnym životom. Pomáha mu prežiť krízy. Preto je tvorba zdrojom života každého človeka. Umožňuje život zachovať. Človek tým, že tvorí, sprostredkuje skúsenosti a poznatky svojim potomkom. Preto je tvorba zmyslom života každého člena rodiny, regionálnych komunít, občanov štátu , ľudí našej planéty. Tvorba neznamená len službu pre iných, ale je tiež zdrojom sebauspokojenia, potešenia i   Zábavy. Zmysel tvorby je prinášať pozitivne informácie, byť optimisticky naladený, mať inšpiráciu pre ďalšie konanie. Tvorba znamená darovať samého seba svojim blízkym, priateľom, kolegom, spoluobčanom. Tvoriť znamená byť osožný okoliu, mestu, štátu, svetu. 

Preto mojím základným filozofickým atribútom je tvoriť. 

Preto môj svet je tvorenie.

 

Ján Cangár

 

 

Kontakt

Štatistiky

Online: 2
Celkom: 346927
Mesiac: 5266
Deň: 183