Choď na obsah Choď na menu

CVIČEBNICA LITERÁRNEJ VÝCHOVY. UKÁŽKA 10

HRAJME SA NA SPISOVATEĽA

 

Zahrajme si divadlo

Predstavte si, žiaci, že ste hercami v divadle. Pokúste sa zahrať nasledujúce dve pasáže z rozprávky Prorok Rak. Najprv ich skúste zahrať ako tragédiu (vážne tváre), potom ako operu (texty postáv spievajte) a nakoniec ako pantomímu (hru bez slov, konanie postavy vyjadrite pohybom tela a tváre). Výrazne vytlačené pasáže sú aj textami postáv.

 

Skeč č. 1

A muž len to chcel, aby žena dakde čušala, keď on raz mal takú zázračnú knihu, v ktorej ide znamenie na znamenie, čiary-čary, haky-baky súce na všetko. Najsamprv dal vyhlásiť po dedine, že on všetko uhádne, čo komu kde skapalo, aby len šli k nemu ako k dákemu prorokovi. A tú zázračnú knihu, to jest kalendár, obrátil pred seba hore nohami a dolu hlavou, bo litierky nepoznal; ale hľadel do toho, akoby vedel všetky knihy naspamäť a bol všetku múdrosť lyžicou pochlípal. Dlho mu nik neprichodil. Ale raz, ako tak sedí za stolom, vpáli mu sused do izby.

"Susedko..."

"Nič susedko, ty grobian! Či to tak chodia k prorokovi? Vyjdi von, pekne zaklop, a ak ti zavolám: Slobodno! nuž prídeš a klobúk zosnímeš. Potom sa budeš dovrávať so mnou, pekne po pansky ako s prorokom."

Milý sused musel von, poklonil sa pekne po pansky a až potom začal:

"Pán prorok, skapali mi dva voly, či by ste nevedeli, kto mi ich vzal? Veru vám dám dvadsať rýnskych aj mericu hrachu, takého vyberaného ako zlato."

"Nuž vidíš, kujon, mal si sa hneď takto pokloniť, aj bez naučenia. Ale teraz prines dvadsať rýnskych aj mericu hrachu! Tvoje voly sa nájdu."

Uradovaný sused, akoby už voly boli doma, hneď doniesol peniaze aj mericu hrachu.

"Poď sem a pozri, ak máš oči! Tento tuná s týmto krivým kolenom, odviazal ti ich v noci. Ale ak ti ich do zajtrajška rána na miesto nepostaví, nuž uvidíš, že aj na to druhé koleno okrivie a potom ho už máme za šticu."

Ako hrom roznieslo sa po dedine, že tak a tak, skapané voly sa nájdu a že s tým o tom krivom kolene zle bude. A nebol to nikto iný ako krivý Kubo z dolného konca. Ten priletel ako bez duše a už znal, ako má zaklopať i pekne sa pokloniť:

"Pán prorok, pán veštec, či ste doma?"

"Doma. Čože chceš, krivá duša?"

"Ach, veď duša ako duša, tá dosť vzdychala, ale telu sa chcelo kradnúť. Nuž, veď viete, o tie dva volky som prišiel, aby len horšie nebolo."

"A čo dáš, aby horšie nebolo?"

"Oj, veď som vari hoden ešte i ja toľko dať, ako ten váš slávny sused dal; len už potom aby všetko bolo dobre."

 

 

 

          HRAJME SA NA SPISOVATEĽA

 

Môj seriál

Podľa rozprávky O hlúpej ženenakresli postavičky do komiksového seriálu:

 

1. obrázok: muž a žena v dome

Mužíček môj, načo ti je tá múka, bravčovina a slanina? Z múky zamiesiš na cesto a bravčovina a slanina budú do kapusty.  A čože máš v hrnčeku pod  posteľou? Tekvicové jadierka na nový hrniec.

 

2. obrázok: žena a hrnčiar pred domom

Hej, človiečku, a čože by ste chceli vymeniť? Idem s vami na čary! Tuto tekvicové jadrá. Dajte nám za ne nový hrnček! Krásne jadierka.Bude z nich veľa tekvíc. 

 

3. obrázok: žena mláti hrnce, mäso a slaninu dáva na kapustu a miesi cesto

Pomknite sa, Dám to do kapusty Teraz zamiesim cesto pomknite, maličký ¦ ¦ ¦

 sa nezmestí 

 

4 obrázok: muž a žena v lese

Žena moja, bude vojna s Turkom. Jaj beda! 

Aj ženy musia do boja! A či naozaj?¦

Neboj sa, ja ťa skryjem. Skry ma, môj premilý,¦

že ťa nenájdu. zlaturenký mužíček!

 

5 obrázok: žena a zbojnící

Tu sme si istí a tu môžeme 

zrátať a podeliť peniaze.

Dajmeže svetlo na tento peň! Jaj, jaj, jaj!

 

6. obrázok: muž a žena

Hľa, mužíček môj, či som ti 

nevyrobila viac peňazí, ako¦

dala za hrnčeky? ¦

   
   
   

 

 

Kontakt

Štatistiky

Online: 3
Celkom: 347257
Mesiac: 5338
Deň: 207