Choď na obsah Choď na menu

K napísaniu tohto príspevku ma donútila diskusia na Facebooku. Reagoval som na jeden príspevok, ktorý prezentoval pozitívny postoj k Rómom. Jeden z diskutujúcich naň reagoval mierne povedané dosť zvláštymi argumentami. 

 

Okrem iného uviedol medializovaný prípad, keď skupina mladíkov “cigánov” napadla na ihrisku mladých futbalistov. Na tento príspevok som reagoval, citujem: “...tí, čo zbili futbalistov, to uribili preto, že sú Rómovia? Alebo preto, že boli hlupáci a vandali?...Dobro a zlo nemá národnosť, ani pohlavie. Je morálnym fundamentom človeka.” Dotyčný diskutér reagoval nasledvne: “cigani zbili bielych, ak to chcete tak rasisticky, hoci to tak nemyslim. Partia z osady v presile zbila chalanov,  čo trenovali na futbalovom ihrisku....  Čo sa   tom da prikrašľovat a relativizovat. Ak partia skinov niekoho zmláti, napisete skini, nie hlupaci ... o tom to je, nazývať veci pravými menami...”

Moja odpoveď bola: “Skíni nie sú rasa. Su ideológia.

A odpoveď? “...ako by ste to teda nazval ? Skupina mladíkov zbila futbalistov ? O čom by to vypovedalo ? Tak by sme opísali aj bitku skinov s grinpisakmi alebo rómami ? 

Keď napíšem, že to boli rómovia, je to len konštatovanie faktu, nie rasizmus.

Tak isto by to mohli byť gymnazisti z Blavy, ucni z matadorky, černosi z Ľúbiše, vietnamci z intráku, atď, atď. Čo je na tom zle povedané ?

Chcem teda na to odpovedať na tomto miesre. 

Pán diskutér, na vašej argumentácii je zlé všetko. Od začiatku až do konca. 

  1. Miešate hrušky nie s jablkami ale zo zemiakmi. Róm je člen, príslušník národnosti, národnosrnej skupiny.  Tak, ako Vietnamec, Maďar, Slovák. Černoch je príslušník rasovej skupiny. Gymnazista, učeň sú príslušníci sociálnej skupiny. Skín je príslušník ideologickej skupiny. 
  2. Členovia všetkých skupín, uvedených vyššie, okrem skínov, maju spoločnú jednu vec: nie sú determínovaní ako násilníci, nie je ich programom nenávisť voči iným, páchanie zla, hásilie. Skíni naopak. 
  3. Príslušníkov národnostných skupín determinuje spoločný pôvod, história, jazyk, kultúra, častokrát aj spoločné územie. Sociálne skupiny determinuje ich sociálny status, činnosť alebo aktivity, motivácia byť členom skupiny (napr. chcieť sa vzdlávať), resp. aj záujmy, atď. Skíni sa spájajú preto, lebo im je blízka ideológia násilia, nenávisti, rasizmu. 
  4. Okrem skínov v každej zo skupín sú čienovia z rôznymi morálnymi hodnotami. Preto môžu byť medzi nimi aj ľudia, ktorí páchajú trestnúnčinnosť, násilie, majú v sebe nenávisť voči iným alebo ostatným. Ale v nijakom prípade nemôžeme hovoriť, že (všetci) Rómovia, Vietnamci, Maďari, Slováci, černoši, gymnazisti sú zlí, kriminálnici, násilníci, rasisti. A najmä príslušnosť k rase alebo národnosti nezakladá oprávnenie zovšeobecňovať  negatívne charakteristiky individuálnych ľudských jedincov, nech sú z akejkoľvek rasovej alebo etnickej skupiny, na celú skupinu, všetkých jej členov. 
  5. V témto smere nevhodne a nesprávne používajú predovšetkým etnické prívlastky mnohé médiá. Televízia Markíza v spravodajskej relácii  informovala o týraní a zabíianí psov v jednej z osád východného Slovenska a redaktor použil spojenie “rómska mafia”. Prečo etnický prývlastok? Čím je charakteristická rómska mafia? V čom je odlišná od slovenskej alebo sicílskej? Je Černákova skupina slovenská mafia? Deákovci boli maďarská alebo slovenská mafia? Alebo boli členovia tzv. rómskej mafie všetci Rómovia? Prečo práve v spojení so zlom treba uvádzať etnický prívlastok?
  6. Minister vnútra Róbert Kaliňák chce svojím “protirómskym obuškovým” zákonom vyriešiť kriminalitu v niektorých osadách. V čom je problém? Jednak, rómska kriminalita neexistuje. Tak, ako ani slovenská, maďarská, vietnamská, či černošská alebo učňovská. Kriminálne delikty páchajú ľudia bez ohľadu na národnosť. Keby to tak nebolo, ad absurdum by sme tvrdili, že Rómovia, vietnamci, černoši sú kriminálnici. Aký prívlastok by mali, pán minister, Slováci? To, že sú niektorí politici skorumpovaní, znamená, že je skorumpovaná celá politická scéna? A že všetkých politikov treba zavrieť do basy? Tak to hádam nie, pán minister.  A okrem toho, ako vysokoškolsky vzdelaný, a k tomu ešte aj politik, by ste mali pochopiť jednu zásadnú vec. Sociálna vylúčenosť, nezamestnanosť, absencia relevantného vzdelania, bieda, chudoba a hlad kumulované v uzavretých lokakitách plodia protispoločenskúnčinnost. Teda nie ich národnosť. Väčšina z nich chce mať jedlo, vzdelané deti, slušné bývanie a zamestnanie. Že to ešte nemajú, nie je na vine ich národnosť. Je to vina Vás, pán minister, všetkých Vašich kolegov vo vláde i v parlamente, všetkých Vašich predchodcov od novembra 1989.

Vážený pán z diskusie na Facebooku. Naozaj chcete poznať rasu alebo etnickú príslušnosť  ľudí, ktorí páchajú zlo? K čomu je to treba.

Ľudí treba posudzovať podľa skutlov. Nie rasy a etnicity. Podľa morálnyh princípov, ktoré význávajú a podľa všeľudských zásad, ktorými sa v živote riadia.  

 
 

Kontakt

Štatistiky

Online: 5
Celkom: 346188
Mesiac: 5358
Deň: 265