Choď na obsah Choď na menu

O evidovaní kriminality Rómov

Tak pán minister Kaliňák znova zabodoval. Chystá sa evidovať kriminalitu Rómov.

 Tak pán minister Kaliňák znova zabodoval. Chystá sa evidovať kriminalitu Rómov. Asi bude robiť čiarky, kto ukradol zemiaky z poľa, kto nelegálne odniesol z lesa drevo na kúrenie, kto si nelegálne nazbieral v lesné čučoriedky alebo dubáky a predal ich na trhu. Alebo aj, kto vynadal policajtovi. Asi to bude veľmi zaujímavá zbierka informácií. Zrejme policajti aj súdy konečne prídu na to, prečo Rómovia z osád kradnú, prečo tí, čo žijú pod hranicou chudoby, páchajú protispoločenskú činnosť.

Očakávam, že pán minister postupom času zavedie podobnú evidenciu aj na iné národnosti. Napríklad Maďarov, Vietnamcov, moslimov, potom prídu na rad asi Česi, Ukrajinci, Srbi, Turci, možno aj Nemci, Poliaci alebo príslušníci ďalších štátov Európskej únie. A možno sa na rad dostanú aj Židia.

Ale pán minister, takéto delenie sme tu už v histórii mali. A nedopadlo to dobre.

Navrhujem však, aby sa neviedla evidencia kriminality Slovákov. Veď tí tvoria rozhodujúcu a vládnucu väčšinu v tejto republike. Tak načo frustrovať pocivých slovenských mafiánov?

Alebo, čo keby ste, pán minister, začali evidovať národnostnú príslušnosť ľudí, ktorí si vo väzniciach i odpykávajú tresty. Možno by bolo zaujímavé zistiť, akej národnosti je Mikuláš Černák alebo ďalší „výnimoční“ odsúdení, najmä tí, ktorí sú odsúdení na doživotie alebo ďalšie vysoké tresty. A tiež navrhujem, aby sa viedla Evidencia národnostnej príslušnosti ľudí podozrivých zo spáchania trestnej činnosti, napríklad Baštrnák, Paškovci v Košiciach, teraz už aj Pavel Rusko a iní podozriví. A bolo by zaujímavé, keby ste vy, pán minister, tiež zverejnili, akej ste národnosti, pretože podľa toho, čo sa popísalo v médiách, tiež toho máte dosť za ušami. Potom by ste takúto evidenciu mohli zverejniť v tabuľke, napríklad: počet trestných činov podľa kategórií, počet odsúdených, počet odsúdených na doživotie, s trestami nad 20, resp. 15 rokov, a všetko to zoradili podľ národností evidovaných na Slovensku a aj s percentuálnym prepočtom. To by sme sa všetci asi nasmiali, že pán minister.

P.S. Čo keby tak ministerstvo vnútra viedlo podrobnú evidenciu napríklad o tom, koľko študentov stredných škôl je rómskej národnosti, resp. koľko z nich získalo maturitu. Veď predsa stredné školy patria do rezortu ministerstva vnútra. Nie, pán minister?

A ,pán minister, viete o tom, že „národnosť“ je v našom právnom systéme kategória založená na dobrovoľnosti?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 342136
Mesiac: 4553
Deň: 139