Choď na obsah Choď na menu

O SÚČASNEJ SITUÁCII V ŠKOLSTVE

 

Cítim sa byť hlboko frustrovaný. Dôvodom je situácia v našom školstve posledných hodinách a dňoch odohralo.

 

Táto Frustrácia bude zrejme aj príčinou toho, že sa k aktuálnemu dianiu v školstve už nebudem viacej vyjadrovať. Myslím, že to nemá zmysel. Rezignoval som.

Udalosti, ktoré ovplyvnili môj postoj, môžem zhrnúť do 3 bodov.

  1. Premiér Fico znova vyhlásil, že zvýšenie platov učiteľov na budúci rok nepripadá do úvahy. To znamená, že jeho vydieračský postoj pretrváva. A že je to jedno aj jeho koaličným partnerom. Veď v školstve nepotrebujeme najkvalitnejších ľudí.
  2. A zrejme si to myslí aj ostatná verejnosť. Dôkazom sú aj výsledky rokovaní odborových organizácií o navýšení mzdových prostriedkov v štátnej správe. Zamestnanci a odborári organizácii predali Ficovi svojich kolegov učiteľov za pár percent navýšenia platu. To znamená, že úroveň nášho vzdelávania je im ukradnutá.
  3. Posledné výsledky merania PISA o spôsobilosti našich žiakov kooperovať a spolupracovať v rámci vzdelávacieho procesu a riešiť projektové úlohy dopadli katastrofálne. Skončili sme pod priemerom OECD na konci tabuľky. Vôbec ma to neprekvapuje. Taký je stav nášho vzdelávania, taká je  úroveň pedagógov, to je obraz Slovenska, kde školstvo a vzdelanostná úroveň sú popoluškou. A aké je školstvo, takí sú učitelia. Alebo aj naopak. Akí sú učitelia, teké je školstvo.

Ak si pozrieme výsledky meraní PISA za posledných niekoľko rokov, zistíme, že Fínsko sa v týchto meraniach pravidelne umiestňuje na popredných priečkach. Vády nad úroveň priemeru OECD. Spomínam to preto, lebo to je aj dôsledkom postojov učiteľov a ostatnej verejnosti v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Fínski učitelia obrazne povedané buchli po stole. Vyhlásili štrajk, ktorý trval skoro dva týždne. Zavreli všetky školy, štrajkovali všetci učitelia. Aj pod tlakom okolností pridali sa k nim aj rodičia žiakov a ostatná verejnosť. Nakoniec vláda kapitulovala. Napumpovali do školstva peniaze, schválili reformu, ktorí trvala takmer dve desaťročia, sprísnili kritéria pre štúdium na učiteľských fakultách. A teraz sú tam, kde sú.

U nás také niečo nehrozí. U nás zrejme žiaden taký štrajk nebude, pretože vždy sa nájdu učitelia, ktorí budú stáť mimo a ktorí sa do štrajku nezapoja. A u nás sa nájde len málo ľudí mimo rezortu, ktorí by takýto štrajk učiteľov podporili. Takže určite sa nič nezmení. V merania PISA budeme vždy medzi poslednými, mzdy učiteľov sa nezvýšia, reforma školstva sa neuskutoční,. A predseda vlády a jeho koaliční partneri budú stále nariekať, že máme nedostatok kvalifikovaných pracovných síl a že musíme prijímať pracovníkov z tretích krajín.

Takže tak.

 

​November 2017

Ján Cangár

 

Kontakt

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 342362
Mesiac: 4591
Deň: 213